Pàgines

dimarts, 18 de gener del 2011

Aquest cap de setmana

1es Jornades de Recuperació de la Memòria Històrica de Subirats

subirats trinxeres 1es Jornades de Recuperació de la Memòria Històrica de Subirats, aquest cap de setmanaLa visita inèdita a un refugi de la Guerra Civil i diverses activitats se sumen a l’aniversari del fet històric “Última Defensa de Barcelona
El proper cap de setmana se celebraran a Subirats les 1es Jornades de Recuperació de la Memòria Històrica, amb motiu del 72è aniversari dels enfrontaments de la Guerra Civil a les Muntanyes d’Ordal, el 22 i 23 de gener de 1939, i que van significar la darrera defensa de Barcelona abans de la seva caiguda a mans de l’exèrcit franquista. Dins el projecte de recuperació de la memòria històrica de Subirats, a càrrec d’historiadors locals, s’han descobert els darrers anys les evidències d’aquests combats mitjançant trinxeres, nius de metralladora i restes de peces dels combats, entre d’altres elements i gràcies a la col.laboració veinal. Des de fa un any el Patronat de Turisme de Subirats organitza la ruta guiada “Última Defensa de Barcelona” el 3r diumenge de cada mes per mostrar totes aquestes troballes, iniciativa que properament possibilitarà la creació d’un Centre d’Interpretació d’aquest fet històric. Un any després de l’experiència, avançant-se a les activitats que desenvoluparà aquest equipament, organitza aquestes Jornades amb la col.laboració de l’Ajuntament de Subirats i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya dins el projecte Tots els Noms de l’Institut d’Estudis Penedesencs.

Una de les activitats que sorprendran més als participants serà la visita del dissabte als refugis de la Guerra Civil de Can Rovira. Recentment s’han descobert sota una vinya prop del nucli de Can Rovira, dos refugis contra els bombardeigs de la Guerra Civil realitzats i utilitzats per la població civil. Un d’ells s’ha conservat pràcticament intacte i és visitable el seu interior. En aquesta ruta guiada farem el recorregut des de Sant Pau d’Ordal, amb sortida a les 9:30 hores des del punt d’informació turística de la Caseta de Fusta de la Plaça Subirats, per explicar-nos com es va construir i quin era el funcionament. Sentirem l’experiència de viure sota el terror de la mà dels mateixos historiadors locals que van trobar els refugis. Les Jornades però s’iniciaran el divendres a les 20:30 hores a l’Ateneu Ordalenc amb la presentació del llibre “La fractura militar a la Guerra Civil 1936-1939. El cas de Juan Fernández Fernández” a càrrec del seus autors. El dissabte a la tarda serà un altre dels actes destacats amb la presentació a les 17 hores, a la nova sala d’actes de l’Ajuntament de Subirats, del llibre “Història de l’Esperanto als Països Catalans“, amb una conferència sobre l’ús de l’Esperanto a la Guerra Civil, i a continuació la inauguració al mateix espai de l’exposició “Guerra i Pau: Esperanto i Guerra Civil”. Amb l’organització del Museu d’Esperanto de Subirats s’ha elaborat una exposició molt visual on contrasta el moviment pacifista dels esperantistes amb la rotunditat del material bèl.lic utilitzat durant la Guerra Civil, trobat a Subirats i també cedit per l’ocasió per un col.leccionista privat.

Font i més informació a Penedès Digital
i al Museu d'Esperanto