Pàgines

dimarts, 9 d’octubre del 2007

El mapa de Peters

Els mapes, al llarg de la història han estat el reflex de com veien el món diferents societats i sovint han estat utilitzats per afavorir determinats interessos polítics.
L'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ha impulsat, en col·laboració amb l'editorial Vicens Vives, la publicació en català del mapa de Peters, un dels mapes que millor representa les mesures i característiques dels diferents països i àreees geogràfiques. Tindreu més informació clicant aquí.

6 comentaris:

ChuS ha dit...

Recordo haver parlat d'això a les classes de Socials de 1er d'ESO.

0k, m'apunto la nova adreça

Pakua ha dit...

Nomès deixo el meu 'saluton', perquè si deixès comentari seria molt extens. En fí, recordo el primer dia que vaig veure un planisferi de Peters. Des de llavors no he tornat a veure el món com el veia abans. Qualsevol difusió del mapa 'més just' i més equitatiu és una bona notícia.

Anònim ha dit...

No sé què vols dir amb que representa millor *les mesures*, però a mi em sembla una projecció no gaire bona. Jo sóc un fan de la projecció de Buckminster Fuller, el Dymaxion Map. http://es.wikipedia.org/wiki/Mapa_Dymaxion

Karulo ha dit...

Bé ha estat un redactat millorable segurament però em referia a la comparació amb el Mercator. Et copio una crítica:
Empecemos por subrayar las principales distorsiones provocadas por la proyección Mercator: 1) Europa (9,7 millones de km. cuadrados) aparece mayor que América del Sur (17,8 millones de km. cuadrados); 2) La URRS (22,4 millones de Km. cuadrados) se ve mayor que África (30 millones de km. cuadrados); 3) el ecuador no aparece en el centro del mapa. Dos tercios del mapa se dedican a la representación del hemisferio norte, un tercio al hemisferio sur; 4) Escandinavia (1.1 millones de km. cuadrados) se representa mayor que la India (3,3 millones de km. cuadrados); 5) Groenlandia (2,1 millones de km. cuadrados) aparece en el mapa mayor que China (9,5 millones de km. cuadrados); 6) la distorsión eurocéntrica se mantiene si comparamos países concretos: Italia tiene igual tamaño que Somalia (ésta última es dos veces mayor); Suecia aparece dos veces mayor que Egipto, cuando lo cierto es precisamente lo contrario, etc.
D'aquí: http://www.educarueca.org/article.php3?id_article=45

Anònim ha dit...

Justament per això et proposo el Dymaxion Map, per presentar-te una projecció encara millor. :)

Karulo ha dit...

Tens raó Lluís,
el Dymaxion és atractiu i planteja questions interessants i rellevants. Crec que m'ho tornaré a mirar quan tingui temps. Gràcies per la informació :)