Pàgines

dimarts, 24 de gener del 2012

Una biblioteca per l'esperanto a Burundi

Comparteix
Des de l’Associó Nacional d’Esperanto de Burundi (ANEB) ens informen que estan construint una biblioteca. Al mateix edifici hi haurà una sala de lectura, l’oficina de l’associació i una cambra per acollir visitants. Els esperantistes burundesos ens conviden a visitar-los i ens demanen ajut. Podeu enviar les vostres aportacions econòmiques, o llibres per a la biblioteca a l’adreça: ANEB - BP 170 Rumonge - Burundi. Actualment Burundi compta amb 37 centres d’esperanto.
Burundi va aconseguir la independència l’any 1962 quan s’hi va restaurar l’antiga monarquia tutsi, sota la figura del rei Mwambutsa IV. El 1966 s’hi va proclamar la república. Des dels anys 60 el país ha estat escenari de diversos cops d’estat i massacres produïdes per suposades rivalitats entre hutus i tutsis.
Les principals llengües territorials de Burundi són el rundi i el suahili, mentre que les llengües oficials són el francès i el rundi. El rundi és la llengua majoritària de la població, també se la pot anomenar kirundi o urundi. Hi ha tres dialectes: l’hutu i el tutsi són molt similars. El twa és més diferent però tots tres són inteŀligibles entre ells, com també són inteŀligibles amb el kinyarwanda de Ruanda, que és la mateixa llengua. El suahili és parlat per unes 6.000 persones tot i ser la primera llengua de Buyenzi, també es parla a Bujumbura, la capital de l’estat, i és parlada pels musulmans a moltes ciutats del país.
L’entrada sobre Burundi a la Vikipèdia en esperanto té molta més qualitat que en la resta de llengües.

Font: Associació Cat d'Esperanto